Slidgigt
Er du medlem af Sygeforsikringen “danmark”?
Så kan du få tilskud til din behandling hos os. Sygeforsikring “danmark” giver tilskud til alle former for fysioterapeutisk behandling. Husk blot at informere os om, at du er medlem, når du booker din tid.
Hvad er slidgigt?
Slidgigt, også kendt som artrose, er en udbredt gigtsygdom, der nedbryder ledbrusken langsomt over tid. Sygdommen er karakteriseret ved, at brusken, som fungerer som en støddæmper i leddene, gradvist nedbrydes. Dette kan forekomme i alle kroppens led, men er mest almindelig i vægtbærende led som knæ, hofter og ryg samt i hænder og fødder.
Slidgigt kan opstå, hvis brusken udsættes for overdreven belastning, f.eks. ved udførelse af sport med mange gentagne stød eller belastninger på eksempelvis knæet, eller hvis brusken er svækket og ikke tåler almindelig belastning. Over tid vil dette pres resultere i, at din brusk nedbrydes hurtigere end den opbygges, hvilket kan medføre at brusken sprækker og i værste fald helt forsvinder. Dette kan resultere i en række ubehagelige symptomer, herunder smerter, stivhed og nedsat bevægelighed.
Slidgigt og alder
Slidgigt ses oftere hos ældre mennesker, da risikoen for udvikling af denne sygdom stiger med alderen. Pr. 2022 er der over 300.000 mænd og kvinder i Danmark, der har fået diagnosen slidgigt, og denne tilstand påvirker deres daglige liv og velvære i forskellig grad.
Årsagen til, at slidgigt er mere udbredt blandt ældre, skyldes flere faktorer. For det første har brusken i leddene gennemgået flere års belastning og naturlig slid, hvilket kan føre til gradvis nedbrydning over tid. For det andet kan kroppens naturlige reparations- og genopbygningsprocesser blive langsommere med alderen, hvilket kan gøre det vanskeligere at genopbygge beskadiget eller slidt brusk.
På trods af den øgede risiko er slidgigt ikke en uundgåelig del af aldringsprocessen, og mange mennesker oplever ingen eller kun få symptomer på slidgigt, selv når de bliver ældre. En aktiv livsstil, en sund kost og regelmæssige sundhedstjek kan alle hjælpe med at forebygge eller minimere virkningerne af slidgigt.
Årsager og symptomer
Hvad forårsager slidgigt?
Der er mange faktorer, der kan bidrage til udviklingen af slidgigt. Dette kan omfatte generel slid, tidligere ledskader, genetik eller overvægt. Desuden kan mennesker med fysisk krævende erhverv, såsom bygningsarbejdere, gartnere eller professionelle atleter, være mere tilbøjelige til at udvikle slidgigt på grund af den konstante belastning på leddene.
Symptomer på slidgigt
Symptomer på slidgigt (artrose) kan variere meget fra person til person og afhænger af, hvilke led der er berørt. Generelt kan symptomerne omfatte:
Stive led om morgenen
Nedsat bevægelighed i leddet
Hævelse af leddet (især i forbindelse med belastning)
Knasen i leddet
Strålende smerte væk fra leddet
Hvis du oplever flere af ovenstående symptomer, eller hvis du generelt har mistanke om, at du oplever smerter som følge af slidgigt, anbefales det at konsultere din læge eller fysioterapeut for at få en præcis diagnose og en effektiv behandlingsplan.
Behandling af slidgigt
Selvom det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at helbrede slidgigt fuldstændigt, er der en række forskellige behandlingsmuligheder, der kan hjælpe med at håndtere symptomerne, forbedre livskvaliteten og bremse sygdommens progression. Disse kan omfatte fysioterapi, træning, smertelindrende medicin, vægttab (hvis nødvendigt) og i nogle tilfælde kirurgi.
Hos Ryg og Knæcenteret har vi mange års erfaring i at mindske smerterne forbundet med slidgigt, og med vores dygtige team af fysioterapeuter, kan vi tilbyde en helhedsorienteret tilgang til din behandling. Vi hjælper dig godt på vej mod en hverdag med bedre bevægelighed, mindre smerte og øget funktionsevne.
Vi anvender det anerkendte trænings- og uddannelsesprogram GLA:D, som er specifikt designet til mennesker med slidgigt (artrose). GLA:D står for “Godt Liv med Artrose i Danmark”, og programmet har vist sig at være særlig effektivt til at bekæmpe smerter og forbedre livskvaliteten hos mennesker med artrose. Gennem en kombination af træning, uddannelse og individuel rådgivning kan vi hjælpe dig med at håndtere din sygdom bedre i hverdagen.
Bestil en tid på din foretrukne klinik
Hvis du kunne tænke dig at komme i kontakt med vores dygtige personale, så er du altid velkommen til at give os et kald, eller bestille en tid online. Du kan vælge mellem vores forskellige klinikker som er lokaliseret i Køge, Nykøbing Falster, Borup og Møn.
Vi ser frem til at høre fra dig, og glæder os til at hjælpe dig.
Få tilskud til din behandling
Hos os kan du bruge din sundhedsforsikring, når du har brug for behandling. Vi samarbejder med langt de fleste private sundhedsforsikringer, herunder Tryg, PFA og Skandia.
Det varierer hvorvidt forsikringerne dækker det fulde beløb eller en andel af beløbet. Ring evt. til dit forsikringsselskab og hør nærmere, hvis du er i tvivl.