Hælspore

Er du medlem af Sygeforsikringen “danmark”?

Så kan du få tilskud til din behandling hos os. Sygeforsikring “danmark” giver tilskud til alle former for fysioterapeutisk behandling. Husk blot at informere os om, at du er medlem, når du booker din tid.

Hælspore, også kendt som plantar fasciitis, er en almindelig lidelse, der forårsager smerter i hælen. Navnet “hælspore” stammer fra den knogleudvækst, der ofte dannes på hælknoglen som reaktion på kronisk stress og belastning af foden. Denne udvækst kan ses på røntgenbilleder og ligner en lille spore, der strækker sig fra hælknoglen.

 

Hælspore opstår typisk som følge af overbelastning af plantar fascia, et tykt bånd af bindevæv, der løber langs fodbuen og forbinder hælbenet med tæerne. Over tid kan gentagne stress og belastning på dette væv føre til mikroskopiske skader og inflammation, hvilket kan resultere i smerter og ubehag i hælområdet. Faktorer, der bidrager til udviklingen af hælspore, inkluderer overdreven løb eller gang, især på hårde overflader, dårligt fodtøj og overvægt.

 

Selvom hælspore kan ramme folk i alle aldre, er det mest almindeligt hos personer i alderen 40-60 år. Atleter og personer, der står eller går meget i deres arbejde, er også i højere risiko for at udvikle denne tilstand. Det er vigtigt at bemærke, at hælspore ikke nødvendigvis altid forårsager smerter nogle mennesker med hælspore oplever ingen symptomer overhovedet.

 

Sådan behandler du hælspore

Her hos Køge bugt ryg og knæ behandler vi hælspore ved at fokusere på lindring af smerter og betændelse samt at forebygge yderligere skader. Behandlingsmetoderne kan variere afhængigt af symptomernes sværhedsgrad og årsagen til hælsporen. Her er nogle almindelige behandlingsmuligheder der kan gøres brug af:

 

  • Hvile: Reduktion af aktiviteter, der belaster hælen, kan hjælpe med at mindske symptomerne. Dette indebærer at du skal undgå at stå for stille i lang tid eller gå for meget på hårde overflader.

     

  • Is: Påføring af is på det berørte område kan hjælpe med at reducere betændelse og lindre smerter. Isposer kan anvendes i 15-20 minutter ad gangen, flere gange om dagen.

     

  • Fodøvelser: Strækøvelser og styrketræning af foden og anklen kan forbedre fleksibiliteten og styrken i plantar fascia og andre understøttende strukturer.

     

  • Ortopædiske indlæg: Specielt designede indlægssåler eller hælkopper kan give ekstra støtte og aflaste trykket på hælen, hvilket kan reducere smerterne.

  • Fysioterapi: En fysioterapeut kan udarbejde et personligt træningsprogram, der fokuserer på at styrke og strække de muskler og sener, der understøtter foden.

     

  • Kirurgi: I sjældne tilfælde, hvor konservative behandlinger ikke har været effektive, kan kirurgisk indgreb overvejes. Dette kan indebære at fjerne hælsporen eller frigøre plantar fascia for at lindre trykket.

 

Forebyggelse af hælspore er også vigtigt og kan omfatte at bære passende fodtøj med god støtte, undgå at gå barfodet på hårde overflader, opretholde en sund vægt og udføre regelmæssige strækøvelser for at holde foden fleksibel. Ved at tage disse forholdsregler kan man reducere risikoen for at udvikle hælspore og andre fodrelaterede problemer.

 

Bestil en tid på din foretrukne klinik

Hvis du kunne tænke dig at komme i kontakt med vores dygtige personale, så er du altid velkommen til at give os et kald, eller bestille en tid online. Du kan vælge mellem vores forskellige klinikker som er lokaliseret i Køge, Nykøbing Falster, Borup og Møn.


Vi ser frem til at høre fra dig, og glæder os til at hjælpe dig.

Få tilskud til din behandling

Hos os kan du bruge din sundhedsforsikring, når du har brug for behandling. Vi samarbejder med langt de fleste private sundhedsforsikringer, herunder Tryg, PFA og Skandia.

Det varierer hvorvidt forsikringerne dækker det fulde beløb eller en andel af beløbet. Ring evt. til dit forsikringsselskab og hør nærmere, hvis du er i tvivl.